Ești grădinar, fermier aspirant sau profesionist și te întrebi dacă să optezi pentru o motosapă sau un motocultor? Iată o mică listă de criteriile de luat în considerare, pentru a alege echipamentul potrivit:
Tipul de lucrări: motosapa este potrivită pentru a lucra solul la o adâncime mică și pe o suprafață mică. Mai manevrabilă, este rezervată lucrărilor de grădinărit mici și mijlocii. Motocultorul este preferat pentru întreținerea suprafețelor mari și pentru lucrări de grădinărit medii și mari. Mai puternic, întoarce solul în profunzime și îl pregătește pentru următoarele lucrări.
Lățimea spațiului de lucru: cu cât greblele dispozitivului sunt mai late, cu atât munca va fi mai plăcută, pentru că vei avea mai puține treceri de făcut. Dacă ai o grădină sau un spațiu verde cu o lățime mare, ideal este să optezi pentru o motosapă, deoarece îți va permite o amplitudine mai mare de lucru. Cele mai bune motosape au, de obicei, până la 45 cm lățime, în timp ce cele mai bune motocultoare pot avea până la 85 cm.
Puterea motorului: alegerea motorului va depinde direct de provocarea pe care o reprezintă terenul de lucrat: este nivelat, denivelat, în pantă abruptă, prost sau deloc întreținut? În acest caz, va fi necesar să optezi pentru o motosapă termică de 4 CP sau un motocultor. Dacă ai un teren mic, bine întreținut, care necesită doar lucrări superficiale, poți opta pentru o motosapă electrică, alimentată cu baterii, de exemplu, pentru a munci confortabil, fără cabluri și fără bătăi de cap.
Accesorii de protecție: unele motosape au aceste accesorii de protecție, pentru a putea lucra solul, protejând, în același timp, straturile de eventuale erori de manipulare ale utilizatorului ei.
Ghidonul: cele mai bune motosape au ghidon reglabil, cel puțin pe înălțime, și se adaptează la morfologia utilizatorului, pentru a putea lucra confortabil, fără dureri de spate, chiar și după ședințe prelungite.
Diametrul frezelor: dacă optezi pentru o motosapă, vei avea nevoie de freze peste 20 cm, pentru a-ți lucra corect solul. Această problemă nu apare în cazul motocultorului.
Întreținere: motosapele termice și motocultoarele necesită întreținere mai atentă.
Opțiunile: unele opțiuni sunt foarte utile și îți pot restrânge aria de alegeri. Pe lângă ghidonul reglabil și accesoriul de protecție a plantelor, treapta de marșarier este în special un aliat prețios pentru a-ți ușura munca.
Plug, pentru pregătirea terenului pentru răsaduri, sau sapă, pentru a aerisi și sfărâma solul la suprafață?
Pentru uz casnic, versatil sau intensiv, îți vei alege mașina în funcție de utilizarea pe care urmează să o faci. O motosapă electrică mică poate, de exemplu, să răstoarne o fâșie de pământ de aproximativ 15 cm lățime, pe când un motocultor poate întoarce, dintr-o singură trecere, 70 până la 80 cm.
Ia în considerare suprafața de arat, acest lucru fiind decisiv în alegerea puterii motorului dispozitivului. Motosapa este ideală pentru terenuri de dimensiuni mici, iar motocultorul, pentru suprafețe mari, plane.
Dacă dorești să semeni, să elimini buruienile sau, pur și simplu, să densifici gazonul, folosirea scarificatorului înaintea motosapei sau a motocultorului poate fi foarte utilă.
Dacă ai făcut din îngrijirea grădinii tale o prioritate, atunci asigură-te că ai la îndemână utilajele și echipamentele potrivite, eficiente, capabile să îți facă munca mai ușoară. Alege-le pe cele potrivite nevoilor tale, pentru a te bucura din plin de plăcerea de a grădinări!